Гранола є надзвичайно популярним сніданком чи перекусом через свою користь для здоров’я. Разом з Вами ми розглянемо усі переваги граноли серед інших продуктів, та дамо кілька застережень щодо вживання цього продукту.
Гранола має здатність знижувати рівень холестерину, регулювати травлення, допомагає скинути вагу, поліпшує роботу серця, насичує енергією, запобігає анемії і сприяє нормальній роботі органів.
Споживання граноли також допомагає знизити кров’яний тиск, підвищує розумову активність, поліпшує стан шкіри. І це лише короткий список того, на що впливає гранола.
Гранола традиційно складається з вівсяних пластівців, що були спеціально оброблені в пресі та пройшли парову обробку. Також, для покращення смакових якостей до неї додають мед, горіхи чи повітряний рис. Потім, вся ця суміш обсмажується до хрусткої скоринки. Це дозволяє вживати гранолу без додаткового приготування, що підходить для людей, які не мають багато часу, тих хто подорожує, та тих хто не має можливості зберігати їжу в холодильнику.
Гранола - хрумка суміш із запечених злаків, горіхів та сушених фруктів, яка користується широкою популярністю серед дорослих та дітей. Страва відмінно насичує, має приємний смак і надовго дає людині запас енергії. Гранолу можна зберігати за кімнатної температури, її швидко готувати і зручно взяти з собою в дорогу або похід. Безумовно, гранола має безліч плюсів, але наскільки цей продукт корисний, чи є якісь протипоказання для його вживання? Пропонуємо розглянути ці питання детально, а також дізнатися, які є рецепти приготування граноли. З чого зроблена гранола
Гранолу часто плутають із мюслі, тому перш ніж почнемо вивчати склад, користь та шкоду сухих сніданків, необхідно розуміти основні відмінності страв. Склад граноли та мюслі справді схожий. Обидві суміші містять у собі злаки, сухофрукти та горіхи, але для виробництва граноли компоненти запікають, що надає їм додаткового хрускоту та солодощів, у той час як складові мюслі не піддають термообробці. В результаті смак граноли більш насичений та яскравий, тому така страва найчастіше подобається дітям. У складі граноли є зернові пластівці, які змішують з підсолоджувачем (мед або кленовий сироп), олією та різними добавками: горіхами, сушеними фруктами (родзинки, фініки, банани, кокос). Отриману суміш запікають у духовці до хрусткої скоринки, в результаті виходить ситна, ароматна і смачна страва. Загалом склад граноли може відрізнятися в залежності від виробника. Суміш, крім основних компонентів, вівсяної крупи, сухофруктів та горіхів, може містити: • пшеничні, ячневі пластівці; • сублімовані ягоди; • шоколадні дропси; • кукурудзяні пластівці або кульки; • різні спеції: корицю, імбир, ваніль. Найчастіше гранолу можна купити у вигляді сухої суміші, яку можна їсти в оригінальному вигляді, або заливати молоком, йогуртом, кефіром. Також у продажу можна зустріти гранолу у вигляді батончика. Така форма зручна в тих випадках, коли необхідно з собою в дорогу взяти смачне і ситне перекушування, яке не займатиме багато місця. Чим корисна гранола Основне завдання граноли – наситити організм і дати йому енергію. Основу страви складає крупа, що містить велику кількість повільних вуглеводів. Тому гранола - це збалансований прийом їжі, який рекомендується вживати в ранковий час, щоб отримати енергію і зарядитися силами на наступний день.
Користь від вживання граноли пов'язана зі складом продукту. Тому, якщо стежите за харчуванням, уважно читайте інформацію на упаковці. Найкориснішою вважатиметься гранолу з високим вмістом клітковини та мінімальним додаванням цукру та насичених жирів. • Забезпечення клітковиною. Основні компоненти граноли: вівсяні, пшеничні та ячневі пластівці, сухофрукти, сублімовані ягоди та різне насіння, є хорошими джерелами харчових волокон, необхідних для травлення. Регулярне споживання цільнозернових злаків, у тому числі у складі граноли, допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту за рахунок пребіотичного ефекту, завдяки чому у кишечнику формується здорова мікрофлора. • Підтримка роботи серцевого м'яза. Компоненти граноли: сухофрукти та зернові пластівці, що допомагають знижувати рівень холестерину за рахунок вмісту в них клітковини. Горіхи та насіння підвищують рівень «хорошого» холестерину-ЛПЗЩ (ліпопротеїди високої щільності). • Насичення вітамінами та поживними речовинами. У складі граноли присутні різні сушені фрукти та сублімовані ягоди: родзинки, інжир, фініки, банани, журавлина та інші. Сушені фрукти є джерелами необхідних вітамінів і мінералів, у тому числі калію та заліза, які необхідні для підтримки здорового кровотоку, нормалізації кров'яного тиску, відновлення клітинних функцій, оксигенації (насичення киснем) та багато іншого. Злаки у тому числі овес також є джерелом заліза, магнію, кальцію та вітамінів групи В. • Постачання швидких вуглеводів. Завдяки цукору, який є у складі суміші, продукт дає приплив енергії, необхідної людям, які ведуть активний спосіб життя. Крім цього гранола служить відмінним замінником солодощів, наприклад, печива або вафель. • Насичення та контроль апетиту. Розчинна клітковина, що міститься в складових граноли, уповільнює травлення, що дозволяє запобігати почуттю голоду між їжею. Дослідження 2023 року, які були опубліковані Current Nutrition Reports, показали, що бета-глюкан вівса підвищує рівень гормонів ситості - холецистокініну (нейропептидний гормон, що виробляється I-клітинами слизової оболонки дванадцятипалої кишки) і PYY (пецік) що допомагає контролювати апетит. • Збалансований смак. Усі компоненти граноли вдало поєднуються, що виражається у наявності корисних якостей, и збалансованому смаку. Користь від споживання сухого сніданку пов'язана з тими компонентами, які входять т до складу. Бажаєте отримати корисний продукт високої якості, багатий на вітаміни, мінерали та інші речовини, уважно дивіться на склад. Яку шкоду може завдати гранола Незважаючи на користь основних інгредієнтів граноли, продукт небажано вживати у великій кількості через наявність насичених жирів та цукру. Є кілька факторів, які варто враховувати, перш ніж включити в раціон суху суміш для сніданку.
Калорійність При виробництві граноли до суміші додають горіхи, арахісову олію, шоколадну або кокосову стружку, тому калорійність продукту може бути високою. Якщо стежите за вагою, кількість суміші, яку збираєтеся вживати, необхідно контролювати. Для цього уважно вивчіть упаковку, на якій повинна бути інформація про калорійність конкретного продукту. Залежно від виробника кількість калорій на порцію може відрізнятися в кілька разів. Цукор Крім природного вмісту цукру у зернових та фруктах, до складу граноли також входять різні підсолоджувачі: мед, сиропи (кленовий, із коричневого рису, патока). Кількість цукру варіюється в залежності від бренду, тому відповідну інформацію краще дивитися на упаковці. Наприклад, є продукція, у складі якої міститься понад 1 столова ложка доданого цукру на порцію. Насичені жири Ненасичені жири з горіхів і зернових, ріпакової, оливкової або соняшникової олії не є проблемою. Однак деякі можуть містити кілька грамів насичених жирів з таких інгредієнтів, як сушений кокос або кокосове масло, особливо якщо вони палео-, кето-беззернові. З точки зору харчування, деякі бренди кращі за інші, тому не кидайте будь-яку коробку в кошик. Знайдіть на етикетці продукт із високим вмістом клітковини, але з низьким вмістом насичених жирів та цукру. Потім перевірте список інгредієнтів, щоб переконатися, що він виготовлений з тих же корисних інгредієнтів, які ви знайдете на своїй кухні.
Де можна купити ?
Дуже зручно купувати товари через інтернет-магазини. На нашому сайті xpump.com.ua ви зможете ознайомитись з видами спортивного харчування, уточнити усі деталі щодо обраного вами товару. Більше того, у нас часто діють знижки на різноманітні добавки. Доставляємо до будь-яких куточків України.
Оплатити товар можете зручним для вас способом:
- Безготівковий розрахунок;
- Оплата на картку Приватбанку та Ощадбанку;
- післяплати "Нова Пошта" (наложений платіж);
- готівкою;
- передоплата 100%;
- оплата карткою Visa, Mastercard – WayForPay.
Для нас важливо те, щоб ви отримали якісний продукт і як можна швидше.