Вітамін D

Вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який природним чином присутній у дуже малій кількості продуктів і доступний як дієтична добавка. Він також виробляється ендогенно, коли ультрафіолетові промені сонячного світла потрапляють на шкіру і запускають його синтез.

Вітамін D, одержуваний при сонячному впливі, їжі та добавках, є біологічно інертним і для активації повинен пройти два послідовні процеси гідроксилування в організмі. Перший відбувається в печінці: вітамін D перетворюється в 25-гідроксивітамін D [25 (OH) D], також відомий як кальцидіол. Другий відбувається головним чином у нирці, в результаті якого утворюється фізіологічно активний 1,25-дигідроксивітамін D [1,25 (OH) 2D], також відомий як кальцитріол.

Вітамін D сприяє всмоктуванню кальцію в кишечнику та підтримує адекватні концентрації кальцію та фосфатів у сироватці крові для нормальної мінералізації кісток та запобігання гіпокальцемічної тетанії. Він також необхідний для росту кісток та їхньої реконструкції остеобластами та остеокластами. Без достатнього надходження вітаміну D кістки можуть стати тонкими, ламкими або недостатньо міцними. Достатність вітаміну D запобігає рахіту у дітей та остеомаляції у дорослих. Разом із харчовим кальцієм вітамін D також допомагає у профілактиці остеопорозу в літніх осіб.

Filter
Встановити спадний напрямок

13 елементів

на сторінці
Переглянути як Сітка Список
Filter
Встановити спадний напрямок

13 елементів

на сторінці
Переглянути як Сітка Список

Вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який природним чином присутній у дуже малій кількості продуктів і доступний як дієтична добавка. Він також виробляється ендогенно, коли ультрафіолетові промені сонячного світла потрапляють на шкіру і запускають його синтез.

Вітамін D, одержуваний при сонячному впливі, їжі та добавках, є біологічно інертним і для активації повинен пройти два послідовні процеси гідроксилування в організмі. Перший відбувається в печінці: вітамін D перетворюється в 25-гідроксивітамін D [25 (OH) D], також відомий як кальцидіол. Другий відбувається головним чином у нирці, в результаті якого утворюється фізіологічно активний 1,25-дигідроксивітамін D [1,25 (OH) 2D], також відомий як кальцитріол.

Вітамін D сприяє всмоктуванню кальцію в кишечнику та підтримує адекватні концентрації кальцію та фосфатів у сироватці крові для нормальної мінералізації кісток та запобігання гіпокальцемічної тетанії. Він також необхідний для росту кісток та їхньої реконструкції остеобластами та остеокластами. Без достатнього надходження вітаміну D кістки можуть стати тонкими, ламкими або недостатньо міцними. Достатність вітаміну D запобігає рахіту у дітей та остеомаляції у дорослих. Разом із харчовим кальцієм вітамін D також допомагає у профілактиці остеопорозу в літніх осіб.

Така складова, як скепсис, часто супроводжує людей, які чують про корисні властивості того чи іншого нутрієнта. Цілком закономірно, адже в нашому організмі відбуваються безліч процесів, а запускають їх тисячі біологічно активних речовин. Цей факт створює враження, що у кожного елемента своє призначення, так би мовити індивідуальна функція, і один нутрієнт не може продукувати десятки життєво важливих реакцій. У цьому контексті вітамін D є яскравим прикладом, адже його роль у нашому організмі складно переоцінити:

·         забезпечує належне функціонування опортно-рухової системи. Особливо у людей похилого віку 

·         безпосередньо впливає на роботу серця та судин, знижуючи ризик розвитку захворювань кровоносної системи 

·         є стабілізуючим фактором для ЦНС, попереджаючи розвиток депресивних станів 

·         мінімізує шанс прояву аутоімунних захворювань та виконує функцію потужного імуномодулятора 

·         регулює надзвичайно важливі обмінні процеси, у тому числі фосфорно-кальцієвий обмін 

·         виступає одним з бар'єрів для розвитку діабету 

·         знижує ризик розвитку новоутворень і широко застосовується в онкотерапії .

Це далеко не повний список властивостей речовини, але вже в цьому моменті і прокидається цей скептицизм з думкою про те, що весь перелік впливу просто перебільшений. Але численні дослідження говорять про інше. Для того, щоб усвідомити, наскільки вітамін D важливий не просто для нашого здоров'я, а й існування в цілому, потрібно зрозуміти його природу. Саме за нею приховані всі загадки комплексного, потужного та корисного впливу на наші центральні системи. Зараз ми разом з вами детально розберемо цей елемент, а також отримаємо відповіді не тільки на найпоширеніші питання, але й зазирнемо за лаштунки маловідомих фактів.

Дивне поряд: вітамін D – це не зовсім вітамін

Хвороба рахіт, яка всім відома ще з 1650 року, провокує патологічні зміни у роботі м'язової групи та порушення формування кісткових тканин. Саме завдяки цьому захворюванню британський біохімік і дієтолог Сер Едвард Мелланбі в першій половині 19-го століття відкрив жиророзчинний вітамін D. Зазначені ним факти в багатьох наукових дослідженнях довели, що нестача нутрієнта є найпотужнішим поштовхом для розвитку рахіту.  Чому? Тому що вітамін D безкомпромісно необхідний для всмоктування кальцію в кишечнику, а також відіграє ключову роль у підтримці саморегуляції кальцію та цілісності кісткової системи. У цей період елемент був офіційно класифікований як вітамін, але із застереженням, що його хімічна структура не була визначена належним чином.

Через 10 років після цих подій все ж таки вдалося всебічно вивчити цю речовину і, як виявилося, за своєю природою – це стероїдний гормон, а точніше секостероїд. Щось середнє між стероїдом та елементами, отриманими зі стероїдів . Нутрієнт має складну структуру, а його активні форми, метаболіти та органічні сполуки виступають сполучною ланкою у процесах, які дають нам можливість існувати.

Виникає здорове питання: чому тоді елемент скрізь називають вітаміном і, зайшовши в аптеку, навряд чи вдасться знайти препарат із гормоном D? Відповідь досить банальна. По-перше, офіційна класифікація речовини як вітаміну в період її відкриття просто залишилася актуальною і в наші дні. А по-друге, нутрієнт за своєю сутністю є все ж таки вітаміном, а ось його одна окрема форма – багатофункціональним стероїдним гормоном. Зараз ви все зрозумієте.

Вітамін D2 та D3: особливості синтезу та засвоюваності, про які слід знати

Цей нутрієнт відноситься до групи особливо важливих біологічно активних речовин для організму людини і, як наслідок, виникають неминучі та безперервні суперечки серед широких мас. Головна тема для дискусій – це питання насичення центральних систем даною речовиною:

·         прихильники особливих дієт та гіперправильного харчування в цілому вважають, що єдиний існуючий спосіб наситити організм органічною сполукою – це добре перевірений раціон з потрібними продуктами;

·         пересічні громадяни дотримуються думки, що нам цілком достатньо сонця та його UV-B променів, за допомогою яких ми виробляємо нутрієнт. А будь-яка нестача поповниться за допомогою продуктів харчування, які щодня вживаються.

Хм, схоже на збалансоване меню + 10 хвилин сонячної ванни на день і наше тіло до країв заповнене життєво важливим вітаміном. Але в такому разі близько 50% європейського населення живуть у пітьмі та активно цілеспрямовано недоїдають. Тому що останні дослідження показали наступні результати:

·         у більш ніж 40% європейців нестача вітаміну D, яка спричиняє легкі та середні дестабілізуючі процеси в центральних системах;

·         у 13% високодефіцитні показники, що продукують розвиток різних патологічних станів, а також сприяють виникненню хронічних захворювань.

Давайте спробуємо розібратися, чому так відбувається.

1.     Вітамін D3 (холекальциферол).

Цей гормональний фактор D (вітамін D) синтезується шарами нашого епідермісу під впливом сонячних УФ-променів . Також він присутній у деяких продуктах харчування, але сам процес перетворення на активну і необхідну нашому організму форму досить складний і включає три складові:

·         холекальциферол (D3) – вихідний неактивний фактор, що виробляється епідермісом під УФ-світлом або потрапляє в організм з їжею, а також у вигляді біодобавок;

·         кальцидіол – перетворена форма D3, яка циркулює в нашій крові та саме за нею визначають рівень вітаміну D в організмі;

·         кальцитріол – завершальна форма D3, яка є активною і є тим самим багатофункціональним стероїдним гормоном.

На прикладі синтезу речовини за допомогою UV-B променів весь процес (гідроксилування) виглядає так: організм виробляє вітамін D в результаті хімічної реакції, яка відбувається, коли сонячне світло потрапляє на шкіру. Ця реакція утворює холекальциферол (D3), який у печінці перетворюється на кальцидіол. Потім нирки перетворюють цю речовину на кальцитріол, який є активною формою гормону в організмі. Тільки шлях перетворення нутрієнта благотворно впливає на роботу нирок та печінки та знижує ризик розвитку остеопорозу , а повне всмоктування організмом активізує численні життєво необхідні процеси центральних систем.

Але варто розуміти, що все не так гладко. Адже мінімально порушена функція вище представлених органів суттєво знижує вироблення речовини. А отримати достатній рівень гормону за допомогою сонячних ванн – те ще завдання:

·         одяг;

·         нестабільна кількість сонячних днів на рік;

·         місце проживання та тривалість зимового періоду;

·         сонцезахисні креми;

·         колір шкіри;

·         проблеми з епідермісом, які не дозволяють довгий час перебувати на відкритому сонці тощо.

Усі ці фактори є суттєвою перешкодою отримання вітаміну D за допомогою УФ-променів. А як же їжа? Саме до цього питання ми підібралися.

     2. Вітамін D2 (ергокальциферол).

На відміну від D3, цю форму ми можемо отримати лише з продуктів харчування. Але тут ось у чому проблема – ці продукти повинні також піддаватися сонячному УФ-опромінення і вміти запускати процес гідроксилювання (таке ж перетворення, як і у випадку з D3). Якщо дивитися на список продуктів з боку мінімально достатньої концентрації речовини для організму людини, то ми отримуємо гриби, зернові, деякі мікроводорості і малу частку речовини в жирній рибі. Різноманіття меню не вражає. До цього додаємо той факт, що вітамін D2 відчутно поступається D3 своїм сприятливим впливом на здоров'я, в першу чергу через меншу відсоткову частку засвоюваності речовини . Особливо цей ефект помітний на тривалій дистанції насичення організму вітаміном D, де кінцева концентрація ергокальциферолу завжди буде нижчою, ніж холекальциферолу. Простими словами, наситити організм нутрієнтом за допомогою раціону – це надзавдання. Здійсненна, але досить екстремальна.

Власне, ось і максимально стисла відповідь, чому близько 50% європейців мають проблеми зі здоров'ям на тлі дефіциту в організмі нутрієнта. До речі, спортсмени, люди з активним способом життя та особи, які просто стежать за своїм здоров'ям, віддають перевагу харчовим добавкам, в яких міститься вітамін D. Цей спосіб абсолютно безпечний і при цьому має найвищий рівень біодоступності у симбіозі з чітко вивіреними дозуваннями біологічно активного гормону.

Вітамін D у продуктах: у якій їжі його концентрація є максимально високою?

Ми не будемо розділяти органічну сполуку на ергокальциферол і холекальциферол, оскільки мізерний перелік їжі з D2 вже відомий, зрозуміло, що всі продукти зі списку насичені D3. Але враховуйте той факт, що речовина є жиророзчинною і рівень її засвоєння з їжі безпосередньо залежить від здоров'я вашого кишечника і наскільки він здатний засвоювати харчовий жир . Також наведені нижче відсотки сміливо діліть мінімум на два, тому що повна (100%) абсорбція корисних речовин з їжі неможлива.

Добова потреба організму у нутрієнті становить у середньому 1000 ME (25 мкг). Звичайно ж, рекомендації до дозувань носять виключно індивідуальний характер і можуть змінюватися як у меншу, так і більшу сторону. 

Ну і власне переходимо до продуктів харчування.

1.     Риба. Сюди можна віднести кілька мешканців водойм:

·         лосось – у 100 г фермерської тушки вітаміну D міститься близько 50-60% добової потреби . При цьому показники диких особин куди вищі і можуть досягати 100% від добової потреби на 100 грамів продукту;

·         оселедець – атлантична свіжа особина може містити вітамін D в діапазоні 25-30% від добової норми на 100 грамів . У маринованому оселедці теж присутній нутрієнт, але в концентрації 10-15%/100 г;

·         сардина, тунець (консервовані), скумбрія та палтус безсумнівно доповнюють цю парочку, з показниками 20-30%/100 г.

1.     Олія печінки тріски вибір тих, хто просто не любить рибу як таку. Чайна ложка продукту містить близько 50% нутрієнта від добової потреби .

2.     Яєчний жовток стандартного розміру містить приблизно 5% вітаміну D.

3.     Гриби. Представники цієї культури, як і люди, можуть синтезувати речовину під впливом ультрафіолету . Тільки на відміну від нас вони виробляють вітамін D2, а не D3. Але варто зважати на один момент: комерційний продукт, який ми можемо придбати в найближчому супермаркеті, містить мінімальну концентрацію D2. Причина проста – їх вирощують, грубо кажучи, у темряві. Окремі виробники обробляють свої гриби ультрафіолетом, і концентрація нутрієнта в них може сягати 10-50%/100 грамів . Але це виняток, ніж правило. По-справжньому насичені вітаміном дикі гриби.

Такі продукти як коров'яче молоко, соєве молоко, апельсиновий сік, пластівці та вівсянка начебто як також збагачені вітаміном D. Чому «начебто»? Тому що концентрація речовини залишає бажати кращого. На середню порцію (1 склянка молока чи півсклянки пластівців) припадає приблизно 7-10% елемента від добової потреби. Може виникнути питання, а може і нема чого морочитися з цим вітаміном? Є і добре, ні – і так зійде. Було б чудово, але такий підхід вельми невдячний захід і ось чому.

Нестача вітаміну D: симптоматика та наслідки

Зараз ми торкнемося відразу двох тем: безпосередньо дефіциту та паралельно принципів благотворного впливу елемента на наш організм. Головна проблема дефіцитного стану гормону D полягає в його широкомасштабному та водночас непомітному прояві. Суть у тому, що нестача речовини може не супроводжуватися будь-якими симптомами або бути схожим на сотні інших дестабілізуючих факторів. Місяці і навіть роки можуть знадобитися для того, щоб ваш організм відчутно похитнувся, нестачу елемента можна за наступними ознаками (якщо ви відчуваєте щось подібне, рекомендується здати аналізи на концентрацію нутрієнта в організмі):

Часта атака вірусними інфекціями

Якщо легка застуда, бронхіт та тяжкі захворювання (наприклад, грип, пневмонія) стали частими гостями у вашому житті, то це вагомий аргумент на користь дефіциту вітаміну D . Справа в тому, що представлена ​​органічна сполука є прямою і потужною підтримкою імунної системи. Вітамін D щільно взаємодіє з клітинами, які відповідають за боротьбу з патогенними організмами 

Підвищене та прискорене почуття втоми

Дефіцит вітаміну D і млявий стан, сонливість, а також швидка стомлюваність є мало не родичами. Цей факт довело одне з багатьох досліджень, у якому брали участь близько 500 людей похилого віку. Висновок один – нестача речовини суттєво знижує енергетичний потенціал, силові показники та викликає різні когнітивні порушення . У дитячому організмі дестабілізуючі стани мають інший характер – це поганий сон  який веде все до тієї ж підвищеної втоми.

Болі у кісткових тканинах

Як правило, симптоми виявляються в спині, особливо часто в області попереку і тут спостерігається прямий зв'язок з дефіцитним станом D гормону . Це не дивно, адже нутрієнт бере активну участь у підтримці здоров'я кісткової системи і процесів метаболізму, що протікають у ній, а також стабілізує, покращує засвоєння кальцію.

Депресивні стани

До пригніченого, пригніченого стану може призводити маса як клінічних, так і надуманих проблем. І хоча нестача вітаміну D не часто є першопричиною депресій, списувати його з рахунків не варто. Адже нутрієнт має нейропротекторний ефект .

Зайве тривале загоєння пошкоджених тканин

Підтримка імунної функції – одна із складових загального захисного механізму секостероїду D. А друга – це вироблення складних сполук для прискореної регенерації ран, особливо у шарах епідермісу . З цього випливає, що якщо при елементарному порізі рана довго затягується, то не виключено нестачу вітаміну D.

Випадіння волосся

Дефіцит речовини може призвести до одного неприємного аутоімунного захворювання – осередкової алопеції, при якому починає сильно випадати волосся. Саме тому при проблемі з волосяним покровом лікарі рекомендують здати обширний аналіз, у тому числі на концентрацію вітаміну D.

М'язові болі

Говорити, що біль у м'язах – це з великою ймовірністю дефіцит фактора D буде не зовсім правильно. А з іншого боку, як показало одне з досліджень, саме його нестача була причиною хронічного м'язового болю у 70% людей . До того ж, не одне дослідження показало, що біодобавки з нутрієнтом можуть значно зменшити різні види болю у людей з дефіцитним станом елемента.

Набір жирової маси у чоловіків

Нестача вітаміну D і зайва вага щільно пов'язані, особливо це виявляється у збільшенні об'єму талії та живота .

Ну і, звичайно ж, при тривалому дефіциті речовини на опорно-руховий апарат чекає втрата мінеральної щільності кісток з розвитком таких захворювань, як остеохондроз та остеопороз . Весь цей перелік малоприємних факторів повинен послужити вагомим аргументом на користь того, що в організмі завжди має бути присутнім вітамін D у потрібній концентрації.

Ну й на завершення хотілося б відповісти на одні з найпоширеніших питань, а саме:

Вітамін D для дітей та вітамін D для дорослих, яка між ними різниця?

Основна відмінність полягає у дозуванні речовини. Вітамін D для дітей містить нижчу концентрацію, а вітамін D для дорослих відповідно більш високу.

Як приймати вітамін D?

У вигляді біодобавок нутрієнт може бути, як і у монопозиції (наприклад, вітамін D3), чи складової вітамінно-мінерального комплексу. Тут вибір виходить від індивідуальних потреб. Залежно від клінічного чи профілактичного застосування підхід до вживання буде різним та найкращим варіантом буде консультація з лікарем. Узагальнено відповідаючи на запитання «як приймати вітамін D?» - відразу після основного прийому їжі (обідній час). При цьому бажано, щоб у раціоні були присутні продукти з наявністю жирів. Це дозволить підвищити абсорбцію харчової добавки до пікових значень.

Коли слід приймати вітамін D?

Безперечно, при дефіцитному стані речовини. Також актуально додавати нутрієнт до раціону при заняттях спортом та активному способі життя. У профілактичних цілях бажано пропивати вітамін D або вітамінно-мінеральний комплекс з його наявністю 1-2 рази на рік. Це відчутно зміцнить загальне здоров'я центральних систем і підвищить вашу імунну відповідь. 

Де можна купити ?

         Дуже зручно купувати товари через інтернет-магазини. На нашому сайті xpump.com.ua   ви зможете ознайомитись з видами спортивного харчування, уточнити усі деталі щодо обраного вами товару. Більше того, у нас часто діють знижки на різноманітні добавки. Доставляємо до будь-яких куточків України. 

 

Оплатити товар можете зручним для вас способом:

- Безготівковий розрахунок;

- Оплата на картку Приватбанку та Ощадбанку;

- післяплати "Нова Пошта" (наложений платіж);

- готівкою;

- передоплата 100%;

- оплата карткою Visa, Mastercard – WayForPay.

Для нас важливо те, щоб ви отримали якісний продукт і як можна швидше.