Магній - необхідний для утворення кісткової тканини, формування зубів, діє на нервово-м'язову провідність, забезпечує закріплення кальцію, зберігає вітамін Е, підвищує захисні сили організму до інфекцій, знижує вміст холестерину, стимулює перистальтику кишечника.
Цей метал є особливо важливим елементом в життєдіяльності людини. Крім відповідальності за належний рівень фізичного стану та емоційної рівноваги, магній сприяє стабільному перебігу більш як 400 обмінних реакцій. До речі, останній факт є другою причиною, через яку дефіцит цього металу спостерігається у третини населення. Яка ж перша? Організму не доступний синтез цього мікроелементу, а виводиться він з потом і в процесі сечовипускання. Часто надходження мінералу з продуктів харчування не покриває його величезну витрату організмом і швидкі шляхи виведення.
Подбавши про належний баланс магнію, ви не просто уникнете проблем зі здоров'ям, а й зміцните організм в довгостроковій перспективі. На які саме процеси впливає магній? Чим загрожує нестача даного мінералу? Чому у професійних спортсменів цей метал знаходиться в списку особливо важливих елементів? Все досить просто.
Роль магнію в нашому житті
Якщо задати таке питання середньостатистичній людині відповідь буде однозначною – це одий з кращих антистресових засобів. Безперечно, даний метал є відмінним стабілізатором при порушеннях в ЦНС. Крім цього після завершення завдання, пов'язаного з нормалізацією емоційного стану, магній знижує чутливість організму до зовнішніх подразнюючих факторів. Цей момент особливо важливий, оскільки виключає рецидив найближчим часом і дозволяє ЦНС безперешкодно вийти на належний рівень роботи.
Але це лише мала частина функцій, які виконує даний мінерал. До підпорядкованим йому процесам також відносяться:
МАГНІЙ – ЩО ЦЕ ТАКЕ ТА В ЧОМУ ЙОГО КОРИСТЬ?
Магній – мікроелемент, необхідний для нормальної роботи людського організму. У тілі дорослої людини міститься приблизно 25 грамів цієї речовини, 50—60% якої знаходиться в кістках, а частина, що залишилася, — у м'яких тканинах. При цьому менше 1% магнію міститься у крові.
В організмі магній виконує безліч функцій, бере участь у величезній кількості хімічних реакцій. Він необхідний синтезу понад 300 ферментів, а його брак комплексним чином порушує метаболізм білків і вуглеводів. При цьому в продуктах харчування найчастіше міститься недостатня кількість магнію.
Функції магнію та користь для організму
Магній необхідний для підтримання гарного стану кісток, допомагає регулювати переміщення кальцію в організмі та стимулює секрецію кальцитоніну, гормону, що сприяє притоку кальцію до кісткової тканини. Забезпечуючи правильну мінералізацію кісток, магній є профілактикою розвитку остеопорозу.
Магній допомагає регулювати кров'яний тиск і, як наслідок, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Одне дослідження показало, що додатковий прийом магнію дозволяє знизити ризик інфаркту та інсульту. Крім цього, він допомагає працювати ферментам, які регулюють рівень цукру в крові та відповідають за чутливість організму до інсуліну, запобігаючи розвитку цукрового діабету.
Важливою функцією магнію є забезпечення здорової функціональності гладких і скелетних м'язів, їх правильне розслаблення та покращення скорочувальної здатності мускулатури, у тому числі забезпечення здорової роботи серцевого м'яза та регуляція серцевих ритмів.
Також магній підтримує нормальне функціонування нервової системи, бере участь у провідності нервових імпульсів від мозку до м'язів та органів, запобігає виникненню депресій, знижує рівень тривожності, перепади настрою через стрес, покращує якість сну.
Крім всіх перерахованих переваг, магній бере участь в енергетичному та електролітному обміні, необхідний на всіх етапах синтезу білкових молекул, регулюючи клітинне зростання, а також бере участь у синтезі колагену та ряду гормонів людини.
Магній у продуктах харчування та необхідна норма
Магній міститься в рослинних продуктах, таких як бобові, листові овочі темно-зеленого кольору, горіхи, насіння, цільнозернове борошно та крупи. Крім того, магній є і в продуктах тваринного походження – у рибі, птиці та яловичині.
Найбільший вміст магнію знаходиться в наступних продуктах:
- насіння чіа (290-380 мг на 100 г продукту);
- ікра (220-300 мг на 100 г продукту);
- горіхи (200-250 мг на 100 г продукту).
Дефіцит та надлишок магнію в організмі
За даними ВОЗ до 80% населення планети страждають від нестачі цього мінералу в повсякденному раціоні. Оцінити вміст цього елемента в організмі досить складно, оскільки більша його частина міститься в кістках і тканинах, а рівень магнію в крові не відображає реального стану.
Непрямими ознаками дефіциту магнію є:
- підвищена стомлюваність після фізичних чи емоційних навантажень;
- поганий апетит, нудота, блювання;
- оніміння або поколювання шкіри на руках і ногах, судоми м'язів;
- порушення серцевого ритму;
- підвищена збудливість, перепади настрою, депресія, проблеми зі сном.
Можливі цілі прийому магнію, пов’язані зі здоров’ям
Розглянемо детальніше, які ризики для здоров’я несе сучасне магній-дефіцитне харчування та у яких випадках магній може допомогти дітям та дорослим.
Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю
Дефіцит магнію відіграє ключову роль у розвитку РДУГ тому прийом добавки знижує гіперактивність. У ході дослідження 25 дітей із розладом дефіциту уваги та низьким рівнем Mg++ у сироватці крові, еритроцитах та волоссі отримували 200 мг магнію на день протягом шести місяців. Ще 25 дітей із такими ж показниками приймали плацебо. У тих, хто отримував добавки магнію, спостерігалося значне зниження гіперактивної поведінки.
Бронхіальна астма
Mg сприяє розслабленню гладкої мускулатури бронхів, внаслідок чого відкриваються дихальні шляхи та полегшується дихання. Внутрішньовенне введення Mg-сульфату — добре зарекомендований і клінічно прийнятний захід для зупинки гострого нападу астми та загострень хронічної обструктивної хвороби легень. Пероральний прийом не здатний усунути напад, але тривалий курс харчової добавки Mg покращує стан і самопочуття у людини з бронхіальною астмою або ХОЗЛ.
Серцево-судинні захворювання
Mg абсолютно необхідний для правильного функціонування серця. Його роль у запобіганні серцевим захворюванням та інсультам загальновизнана, а те, що добавки магнію ефективні при лікуванні широкого спектру серцево-судинних захворювань, давно доведені численними медичними дослідженнями:
1. Стенокардія. Внутрішньовенне введення сульфату Mg ефективно при стенокардії, оскільки знімає спазм коронарної артерії. А ось пероральний прийом магнію курсом дозволяє:
o збільшити вироблення енергії у серці;
o розширити коронарні артерії та покращити доставку кисню до міокарда;
o зменшити периферичний судинний опір;
o знизити навантаження на серце та кількість нападів серцевої астми;
o перешкоджати агрегації тромбоцитів та утворенню тромбів.
1. Серцеві аритмії. Те, що Mg корисний під час лікування серцевих аритмій доведено 1935 року. Сучасні дослідження підтверджують дієвість харчових добавок з магнієм при миготливій аритмії, важких шлуночкових аритміях, передчасному скороченні шлуночків, шлуночкової тахікардії.
2. Хронічна серцева недостатність. У пацієнтів з ХСН з нормальним рівнем Mg показники виживання протягом 1 та 2 років становили 71 % та 61 % відповідно, а у пацієнтів з низьким рівнем Mg++ – 45 % та 42 %. На додаток до власних переваг магнію при ХСН, вони також запобігають магнієвому виснаженню, викликанооо традиційною лікарською терапією цієї патології наперстянкою, діуретиками, блокаторами кальцієвих каналів, бета-блокаторами та іншими судинорозширювальними препаратами.
Високе споживання Mg пов’язане з нижчим артеріальним тиском. Магній виявляється найбільш корисним, якщо артеріальна гіпертензія обумовлена високим рівнем реніну або вимагає нормалізації тиску прийому сечогінного засобу. Ступінь зниження артеріального тиску при прийомі магнію (комбінація гліцинату та цитрату), як правило, помірна – 10 мм рт. ст. як систолічного (верхнього), так діастолічного (нижнього) тиску.
Цукровий діабет
Mg відіграє центральну роль у секреції та дії інсуліну. Добавки цитрату магнію, у дозі 400-500 мг на добу, покращують реакцію викиду та дію інсуліну, толерантність до глюкози міоцитів та плинність мембран еритроцитів. Періодично пити добавки з магнієм корисно всім діабетикам 2 типу, але регулярно приймати його дуже важливо тим, у кого розвинулася діабетична ретинопатія, а також всім діабетикам з патологією 1 типу.
Камені в нирках
Магній підвищує розчинність кальцію в сечі, тим самим запобігаючи утворенню каменів у нирках. Додавання харчового Mg до раціону продемонструвало значний ефект у запобіганні рецидивам каменів у нирках. При сумісному застосуванні добавки магнію з вітаміном В6 випереджуючий ефект збільшується.
Літній вік
Добавку з цитратом Mg пити літнім треба обов’язково тому, що старі люди починають споживати менше магнію з їжею. Крім цього з віком абсорбція магнію з кишечника знижується, при тому екскреція нирками збільшується. До того ж більшість людей похилого віку мають хронічні захворювання або приймають ліки, що виснажують запаси Mg++.
Остеопороз
Магній бере участь у формуванні кісток та впливає на активність остеобластів та остеокластів. Він також впливає на концентрацію паратгормону та активної форми вітаміну D. Тому дефіцит магнію може бути фактором ризику розвитку остеопорозу. Збільшення споживання магнію з їжею або добавками може збільшити мінеральну густину кісток у жінок у постменопаузі. 30-денний курс: по 300 мг цитрату магнію на добу – пригнічує втрату кісткової маси у більшості жінок похилого віку.
Фіброміалгія – патологічний стан, нещодавно визнаний захворюванням, при якому дефіцит Mg розглядається як причина хронічного м’язово-скелетного болю та швидкої стомлюваності. Щоденна добавка Магнію у дозах від 300 до 600 мг (у формі малату) значно зменшує кількість та вираженість болючих точок.
Синдром хронічної втоми
Хронічний брак магнію внесено до списку причин синдрому хронічної втоми. Харчова добавка (цитрат bMg, калій, вітамін B6) після курсу тривалістю 4-6 тижнів значно підвищує рівень енергії, покращує емоційний стан, зменшує біль. Позитивний ефект відзначається через 5-10 днів.
Мігрень та головний біль напруги
Є переконливі докази, що низький рівень магнію викликає як мігрень, і головний біль напруги. У подвійних сліпих дослідженнях було показано, що у людей з подібними скаргами та низьким рівнем Mg++ чудові результати дають харчові добавки магнію гліцинату (хелатна форма).
Передменструальний синдром
Дефіцит Mg сьогодні розглядається як причинний фактор передменструального синдрому. Хоча було доведено, що магній при ПМС ефективний сам по собі, ще кращих результатів можна досягти, комбінуючи його з вітаміном B6 та іншими поживними речовинами. Декілька досліджень показали, що у жінок, які приймали полівітамінні/мінеральні добавки, що містять високі дози цитрату Mg і вітаміну В6, симптоми ПМС знижуються ефективніше, ніж у тих, хто пив тільки магній.
Вагітність (токсикоз, передчасні пологи та інші ускладнення)
Потреби в Mg під час вагітності збільшуються, а його дефіцит може призвести до затримки росту плода, прееклампсії (підвищення артеріального тиску, затримки рідини та втрати білка із сечею), передчасних пологів. Доповнення дієти вагітних пероральним прийомом магнію значно знижує частоту цих ускладнень.
Види магнію та який магній вибрати?
Для більшості людей недостатньо збалансованого раціону харчування, щоб отримувати необхідну норму магнію на день, що також пов'язане з його біодоступністю у продуктах, віком людини, різними захворюваннями та іншими факторами. У таких випадках нестачу магнію можна заповнити харчовими добавками.
Існує багато форм магнію, але тут представлені найбільш поширені добавки.
Оксид магнію. Комбінація магнію та кисню, яка зазвичай використовується як проносне, а також при печії та нетравленні шлунка. Містить високий рівень концентрації магнію, але низький рівень біодоступності та засвоєння організмом.
Малат магнію. З'єднання магнію з яблучною кислотою допомагає впоратися з хронічною втомою або депресією. Має високий рівень всмоктування, але низький вміст магнію.
Магнію цитрат. Комбінація магнію з лимонною кислотою, що використовується як проносне, допомагає за наявності каменів у нирках. Має відносно високий вміст магнію і біодоступність.
Аспартат магнію. З'єднання магнію з аспаргіновою кислотою забезпечує швидке всмоктування і доставку магнію в кров для заповнення нестачі в організмі.
Магній хелатний. Найорганічніша форма магнію з амінокислотами (гліцинат магнію, таурат магнію, оротат магнію), яка відмінно і легко засвоюється організмом, підвищуючи рівень магнію. Стабілізує та покращує роботу серця, мозку, нервової системи, підвищує настрій та якість сну.
Скільки магнію потрібно щодня: норми споживання Mg
Звичайна рекомендація по магнію – включення його до раціону на рівні рекомендованої дієтичної норми (RDA)
o немовлята 7-12 місяців – 75 мг на добу;
o діти 1-3 роки – 80 мг на добу;
o діти 4-8 років – 130 мг на добу;
o хлопчики-підлітки 9-13 років – 240 мг на добу;
o юнаки 14-18 років – 410 мг на добу;
o дівчатка-підлітки 9-13 років – 240 мг на добу;
o дівчата 14-18 років – 360 мг на добу;
o чоловіки:
o 19–30 років – 400 мг/добу;
o за 30 – 420 мг на добу;
o жінки:
o 19-30 років – 310 мг на добу;
o за 30 – 320 мг/добу
o вагітні/ті, хто годують грудьми:
o 14–18 років – 400/360 мг/добу;
o 19–30 років – 350/310 мг/добу;
o 31-50 років – 360/320 мг на добу.
Деякі лікарі рекомендують розраховувати норму споживання магнію для дорослих не відповідно до віку, а залежно від маси тіла щодня по 6 мг солей Mg++ на 1 кг маси тіла [03]. Відновлювати дефіцит магнію слід з розрахунку 10-15 мг/кг/доб, курсами від 1 до 3 місяців. Допоміжне лікування хвороб за допомогою харчової добавки з магнієм, залежно від показань, може тривати довше
Продукти з високим вмістом магнію
Дієтологи рекомендують харчуватися дітям та дорослим так, щоб саме продукти харчування покривали потребу в магнії.
Продукт
Магній — мг/100 г
Продукт
Магній — мг/100 г
Ламінарія
760
Горох
107
Пшеничні висівки
590
Курага
105
Кунжут
540
Чорнослив
102
Насіння гарбуза
535
Кокосова стружка
90
Насіння соняшника
420
Хліб з висівками
90
Халва тахінна
303
Ізюм
60
Паростки пшениці
250
Фініки
58
Соя
247
Креветки
51
Пивні дріжджі
231
Авокадо
45
Кавун
224
Яблука
41
Мигдаль
250
Часник
36
Фундук
184
Банани
35
Протеїн сироватковий
180
Сири тверді
30
Арахіс
175
Рис білий
27
Пряна зелень
170
Морська риба
24 –73
Грецькі горіхи
131
Баклажани
17
Вівсянка Геркулес
142
М’ясо яловиче
20
Квасоля
130
М’ясо курки
19
Рис бурий
130
Молоко
13
Якщо немає можливості скласти бездефіцитне магнієве меню, то «магнієвий голод слід вгамувати» за допомогою харчових добавок або медичних препаратів. Це можна робити ще й тому, що вміст магнію в продуктах харчування залежить від стану грунту, на якому були вирощені рослини, або якості кормів для тварин.
Підсумки
Магній – важливий мінерал для підтримки здоров'я людини. Існує безліч форм магнію, і кожна їх розроблялася з урахуванням різних індивідуальних особливостей людей, як вік, особливості раціону, стан здоров'я, наявність хронічних хвороб. При цьому нагадаємо, що визначити рівень вмісту цього елемента в організмі досить тяжко, тому перед прийомом добавок рекомендується консультація з лікарем.
Де можна купити ?
Дуже зручно купувати товари через інтернет-магазини. На нашому сайті xpump.com.ua ви зможете ознайомитись з видами спортивного харчування, уточнити усі деталі щодо обраного вами товару. Більше того, у нас часто діють знижки на різноманітні добавки. Доставляємо до будь-яких куточків України.
Оплатити товар можете зручним для вас способом:
- Безготівковий розрахунок;
- Оплата на картку Приватбанку та Ощадбанку;
- післяплати "Нова Пошта" (наложений платіж);
- готівкою;
- передоплата 100%;
- оплата карткою Visa, Mastercard – WayForPay.
Для нас важливо те, щоб ви отримали якісний продукт і як можна швидше.